Yksinkertaisesti Evondos -lääkkeenjakokäynti on selkeästi edullisempi kuin kotihoitajan käynti.
“Parhaan puolena pidän, että Evondos todella haluaa Kymsoten saavuttavan tulokset, mitä tavoitellaan”
Kymsotessa, eli Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä, on Evondoksen kanssa aloitettu laajamittainen yhteistyö vuoden 2020 alussa. Käytössä on Evondoksen tarjoamat lääkeannostelurobotit ja siihen liittyvä ohjelmistoympäristö. Ikääntyneiden kotihoidon asiakkaista on nyt runsaalla sadalla laite käytössä.
“Odotan, että Evondos-robottien avulla pystytään oikeasti korvaamaan kotihoidon fyysisiä käyntejä, vapauttamaan kotihoidon aikaa muuhun. Seurantaraporteissa alkaa jo näkyä, että käynnit ovat vähentyneet”, kertoo Jorma Haapanen, Kymsoten Koti-, asumis- ja hoivapalvelut palveluketjun johtaja.
Kymsoten alueella keskeinen haaste on henkilöstöpula. Kotihoidon kysynnän kasvaessa pitää löytää keinoja kohdentaa henkilöstön työpanosta sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Erilaiset digisovellukset ovat merkittävimpiä keinoja hakea apua tähän. Nyt Evondos lääkeannosautomaattia ja myös muita digisovelluksia, on Kymsotessa lähdetty laajasti levittämään tuotantoon. Tavoitteena on, että ensi vuoden lopussa 600:lla asiakkaalla olisi jonkinlainen digisovellus käytössä. Se on neljännes asiakkaista.
“Kun kerran henkilöstön saatavuus on niin haastavaa, ainoa vastaus on hakea keinoja rajallisen henkilökunnan työpanoksen tehostamiseen. Pitää osata rohkeasti ottaa käyttöön uusia digitaalisia apuvälineitä. Lisäksi minun näkökulmastani tärkeää on puhdas euro-ajattelu. Evondos -lääkkeenjakokäynti on selkeästi edullisempi kuin hoitajan käynti. Se on yksinkertaista”, sanoo Jorma Haapanen ja jatkaa:
“Jos tämä sopii 15 prosentille asiakkaita, eli kolmelle sadalle, ja jos voimme näin ollen korvata 8000 lääkkeenjakokäyntiä kuukaudessa, se vapauttaa kymmenien hoitajien työn muuhun. Se on miljoonaluokan juttu!”
Yhteistyö Kymsoten ja Evondoksen välillä on ollut partnership-tyyppistä. Evondos on hakenut asiakkaita, joille lääkkeejakorobotti sopii.
“Olen pitänyt yhteistyömme luonteesta Evondoksen kanssa, koska avoin partnership -yhteistyö uuden asian käyttöönotossa koetaan yhteiseksi asiaksi. Olen kannustanut heitä kirittämään meidän organisaatiotamme. Emme ole ostaneet vain Evondos -laitetta, vaan palvelun kokonaisuutena. Yhteistyö on avannut organisaatiomme silmiä, asioita voidaan tehdä erilaisella tavalla. Monessa tapauksessa tämä on ollut isompi oppimisprosessi meidän henkilökunnalle kuin asiakkaille”, kertoo Jorma Haapanen.
“Kaiken kaikkiaan meillä sote-puolella on vallalla loputtoman suunnittelun kulttuuri. Evondoksen käyttöönotossa kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle, ja sitten tehdä korjaavia toimenpiteitä matkan varrella. Asettaa mieluummin selkeitä mitattavia tavoitteita. Kannustan kuntapuolen toimijoita ennakkoluulottomasti ja rohkeasti kokeilemaan digipalveluja odottelun sijaan.”