Aiemmin käsittelimme kattavasti erilaisia videoita rekrymarkkinoinnissa: Videot rekrymarkkinoinnissa: Miten hyödyntää erilaisia videoita eri vaiheissa?. Tällä kertaa syvennymme eri videotyyppien hyödyntämiseen ostopolun näkökulmasta.
Jokainen videotyyppi puhuttelee yleisöä omalla tavallaan, riippuen siitä, mitä halutaan saavuttaa ja millaista viestiä ollaan välittämässä. Videosisällön optimaalinen toimivuus vaatii tarkkaa harkintaa kohdeyleisön lisäksi myös siitä, missä vaiheessa ostopolkua sisältöä suunnitellaan käytettäväksi.
Ostopolun eri vaiheet hahmottuvat seuraavasti:
- Tietoisuusvaihe – Kun asiakas tunnistaa ongelmansa tai haasteensa, video voi toimia bränditunnettuuden lisääjänä ja kiinnostuksen herättäjänä.
- Harkintavaihe – Asiakas hakee tietoa ja pohtii ongelmaansa. Video voi tässä vaiheessa kerätä liidejä tarjoamalla informatiivista sisältöä.
- Päätösvaihe – Asiakas vertailee vaihtoehtoja, ja video voi auttaa hoitamaan liidiä ja tukemaan ostopäätöksen tekemistä.
- Ilahdutusvaihe – Tarjoten lisäarvoa ja lisäten asiakastyytyväisyyttä, video voi edistää pitkäaikaista asiakassuhdetta
Seuraavaksi tarkastelemme yksityiskohtaisemmin ostopolun eri vaiheita, tutustumme esimerkkien kautta eri videotyyppeihin ja suosittelemme sopivia jakelukanavia kullekin vaiheelle. Toivomme, että tämä ohjeistus auttaa sinua hahmottamaan, miten voit optimoida videoiden käytön eri vaiheissa ja samalla tarjoamme vinkkejä tulevien tuotantojen suunnitteluun.
Tietoisuusvaihe: Herätä kiinnostus
Ostopolun alussa tavoitteena on yleensä herättää potentiaalisten asiakkaiden huomio ja rakentaa bränditietoisuutta. Elävät ja tunteita herättävät videot voivat luoda välittömän yhteyden katsojaan, herättäen kiinnostuksen tutustua lisää.
Kohderyhmästä riippuen varmistaaksesi tavoittavuuden voit hyödyntää erilaisia jakelukanavia, kuten sosiaalista mediaa (esim. TikTok, LinkedIn, Facebook, Instagram), Online-TV:tä (kuten Ruutu ja Katsomo) sekä YouTubea.
Tavoitteenasi on siis informoida, houkutella ja herättää tietoisuutta. Esimerkiksi seuraavan tyyppiset videot toimivat tässä kohtaa hyvin:
- Viihdyttävät: Luo videoita, jotka viihdyttävät katsojaa luoden samalla emotionaalisen yhteyden.
- Opettavaiset: Tarjoa videoita, jotka opettavat katsojaa jostain aiheesta tai asiasta.
- Tunteita herättävät: Esittele brändiäsi tunteita herättävällä tavalla, joka resonoi katsojien kanssa. Käytä visuaalista ja kerronnallista voimaa.
Tässä esimerkit Gradialle, Go Onille ja Kehitysvammaliitolle tekemistämme tietoisuuskampanjan mainoksista.
Harkintavaihe: Syventävää sisältöä oikeaan aikaan
Harkintavaiheessa asiakas tarkastelee tarkemmin tarjolla olevia vaihtoehtoja ja etsii syvempää tietoa palveluista tai tuotteista. He pohtivat niiden hyötyjä ja toimintatapaa ratkaisuna omiin tarpeisiinsa. Tähän vaiheeseen onkin tärkeää tarjota luotettavaa ja informatiivista sisältöä, joka auttaa rakentamaan luottamusta ja on helppo kuluttaa.
Harkintavaiheessa tehokkaita jakelukanavia ovat yleensä yrityksen omat verkkosivut, YouTube sekä sosiaalisen median alustat. Alla on muutamia videotyyppejä harkintavaiheeseen:
- Tuotevideo: Esittele tuotteesi ja sen hyödyt katsojalle, jotta he saavat paremman käsityksen tarjoamastasi ratkaisusta.
- Asiakaskokemusvideo: Jaa tyytyväisen asiakkaan tarina ja kokemus yhteistyöstänne. Tämä lisää luottamusta ja kiinnostusta potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa.
- Animaatiovideo: Animaation avulla voit tehdä monimutkaisistakin asioista helposti ymmärrettäviä ja viihdyttäviä.
Tässä esimerkit Neurosonicille, Cleworille ja Wagolle tuottamistamme sisällöistä.
Ostopäätöksen tukeminen videoiden avulla
Videoiden tulisi olla tukemassa ostopäätöstä tarjoamalla vakuuttavia todisteita tuotteen tai palvelun hyödyistä. Tässä vaiheessa on tärkeää jatkaa potentiaalisten asiakkaiden hoitamista tarjoamalla arvoa, edistämällä tietoisuutta ja esittelemällä menestystarinoita.
Sosiaalinen media, maksettu mainonta ja sähköpostimarkkinointi ovat sopivia jakelukanavia, mahdollistaen kohdentamisen niille, jotka ovat lähellä ostopäätöksen tekemistä. Seuraavat videotyypit ovat tehokkaita, kun halutaan tukea asiakkaan ostopäätöstä:
- Asiakaskokemusvideo: Jaa tyytyväisen asiakkaan tarina ja kokemus yhteistyöstänne. Tämä lisää luottamusta ja kiinnostusta potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa.
- Lyhyet videot selkeällä toimintakehoituksella: Luo napakka video, jossa ohjaat katsojaa ottamaan seuraavan askeleen, kuten rekisteröitymään palveluun.
Tässä esimerkit Eezy Kevytyrittäjien sekä NREPin mainoksista ja Keslalle tekemästämme asiakaskokemusvideosta.
Pitkäaikaisen asiakassuhteen rakentaminen videoiden avulla
Videot voivat myös olla tehokas keino ylläpitää suhdetta asiakkaaseen. Tuotteen tai palvelun käyttöönottamista helpottavat opasvideot tai uusien ominaisuuksien esittelyvideot voivat lisätä asiakastyytyväisyyttä ja edistää pitkäaikaista asiakassuhdetta. Jakelukanavina toimivat esimerkiksi sähköposti sekä yrityksen tukisivustot.
Videoiden tuottaminen
Alkaako tuntua siltä, että tarvittava materiaalimäärä on loputon? Ei hätää! Samasta videokuvamateriaalista voidaan tuottaa sekä pidempiä että lyhyempiä videoita, jotka sopivat eri vaiheisiin ostopolulla. Tällä tavoin säästät aikaa ja tuotantokustannuksia. Kumppanin avulla yrityksesi voi varmistaa, että videomateriaali tukee tehokkaasti liiketoimintatavoitteitasi. Haluaisitko lisäapua? Varaa ilmainen konsultaatio ja saat räätälöityä neuvontaa juuri sinun tarpeisiisi.